Search
Close this search box.

Musíme se smířit s tím, že už nevlastníme své hry?

Youtuber Ross Scott je jako my. Je to člověk, který miluje hry a co má ještě rád? To, že ty hry i vlastní. Bohužel moderní doba stále častěji přistupuje k hrám jako k servisu, což pro většinu z nás znamená, že pouze využíváme produkt, ale hry ve skutečnosti nevlastníme. Teď nastává otázka, co se stane, když studio přestane podporovat hru?

Americký výzkum nám dokonce dává i čísla, která ale nejsou příznivá. Pamatujete si svou oblíbenou hru před dvaceti let? Šance je, že ji už nikdy, minimálně legálně, nedostanete. Dle studie, 87 % klasických her již není k zakoupení.

Historie se mění a teď je otázkou, jestli k lepšímu. Z mého pohledu, nejsem fanouškem toho, že hra může kompletně zmizet a jedinou možností, jak ji dostat zpátky je pirátství. A když si myslíte, že tohle jsou špatné zprávy, tak jenom mluvíme o komerčně dostupných hrách. Jestli započítáme všechny hry, tak jsou čísla určitě nižší.

Ross před pár roky udělal svůj vlastní průzkum a se vzorky 122 titulů, pouze 5 je buď hratelných v nějaké podobě, nebo nabídlo refund.

Když se podíváme, jak moderní hry fungují, tak je pochopitelné, že ne všechny hry, hlavně ty multiplayerové, tady nebudou na věky, anebo jo? Například staré tituly her z 90. let, jak je možné, že stále fungují i když už studio dávno neexistuje? Jak je možný že multiplayer lze spustit, a dokonce i hrát? Je to magie, nebo jen hamižnost moderní doby?

Ross má zajímavý pohled na celou tuhle skutečnost. Hry bere jako umění a dává zajímavý příklad, jak by se lidi chovali, kdyby někdo přišel do muzea a začal ničit obrazy. Tohle by určitě vyvolalo velké pozdvižení. Tak proč to nedělají taky hráči? Proč společnosti, které nám zabrání přístup k našemu umění, nejsou postihnuty?

Ubistoft a The Crew

Můžeme poděkovat Ubisoftu za něco, o co se ještě nikdo nepokusil. Ubisoft se rozhodl zavřít servery pro hru The Crew. To není nic nového, tak proč je tohle tak výjimečné? The Crew mělo dle zdrojů 12 miliónu hráčů! A jako třešnička na dortu, Ubisoft je lokalizovaný ve Francii, a i když tohle není moc známe, tak Francie má jedné z nejlepších zákonů pro spotřebitele. I když tohle všechno není samo o sobě moc důležité, jak Ross řekl, je potřebné najít nejslabší článek a využit jej.

Ross: „Jsem to, s čím jste uvízli“

Ross není právník, politik a ani tohle prakticky nechce dělat. Bohužel nikdo jiný tohle břemeno nezvedl, jak jsme s ním uvízli. Ross strávil stovky hodin nad touhle tématikou, mluvil s advokáty, měl rozhovory se stovkami dobrovolníků, poslal nespočet emailů… Po měsících ale našel možnosti, skutečné možnosti, které mají reálnou šanci na úspěch.

Návrh vládní petice

Ross nechce reformovat celý herní průmysl, a tak se pouze fokusuje na to, co se stane s hrami po tom, co je vydavatel přestane podporovat. To znamená že dokud je oficiální podpora, tak se nic nestane. Rozdíl ale nastává po ukončení podpory a tam chce Ross dát podmínky:

  • Hra musí být ve funkčním stavu (Tohle neznamená bez bugů, ale pouze aby byla spustitelná bez větších obtíží)
  • Prodané hry nebudou spojovány s vydavatelstvím, nebo přidruženými stranami pro jejich funkci
  • Tohle všechno platí i pro mikrotransakce (Ve videu objasňuje že se jedná o dodatečné doplňky, které byly prodány)
  • Výše uvedené nemůže být zakázáno licenční smlouvou

Co můžeme udělat?

Ross udělal těžkou práci za nás, co musíme udělat my je to, co popisuje na své stránce stopkillinggames.com. Stránka je více jazyčná, zvolte si češtinu a klikněte na Podnikněte akci. Zvolte si krajinu, kde žijete, pro většinu z nás to bude Česko nebo Slovensko, takže naše možnosti spadají pod Ostatní země EU. Pak už jenom postupujte dle instrukcí. Ross kategorizuje všechny naše možnosti do pouhých tří kroků:

  1. Podejte stížnost, pokud můžete
  2. Podepište petici, pokud můžete
  3. Doporučte ostatním, aby udělali 1. a 2.

Nejvtipnější je, že největší šanci máme přes Francii. Jestli jste majitelem The Crew, můžete kontaktovat DGCCRF, ale jenom pod podmínkou, že jste nejdřív kontaktovali Ubisoft. K tomu máte taky návod, co přesně máte udělat. Ve zkratce je požádáte, aby opravili hru, a jestli odmítnou, nebo vás nekontaktují do dvou týdnů, tak můžete kontaktovat DGCCRF. Problém u hráčů je, že dva týdny jsou pro nás jako dva životy a raději se na to vykašleme. Myslete ale přitom na to, že co uděláte teď, může ovlivnit budoucnost vašich her.

Druhá možnost je podepsání evropské petice, tam je ale háček, že ještě není otevřená a čekáme na její schválení. Dobrá zpráva ale je, že petice bude otevřena celý rok a potřebujeme pouze 1 milión podpisů.

Facebook
LinkedIn
X
Threads