Search
Close this search box.
Ross Chastain auto

NASCAR zakázal wall-riding v realitě

Jezdec NASCAR Ross Chastain se loni postaral o pořádný rozruch, když použil skutečný wall-riding. Trik, který se zřejmě naučil na GameCube v roce 2005. V poslední zatáčce závodu Xfinity 500 se tak posunul o pět pozic a vytvořil rekord kola. Byl to odvážný, bláznivý a naprosto spektakulární manévr a NASCAR oznámil, že by se o něco podobného už nikdo neměl pokoušet.

„Chastainův průjezd zatáčkami 3 a 4 na Martinsville Speedway v říjnu loňského roku se postaral o strhující finiš, když vůz Chevrolet s číslem 1 získal v jedné sadě zatáček pět pozic a získal dostatek bodů pro postup do šampionátu 4,“ uvedl NASCAR v prohlášení. „Ačkoli byl tento tah vzrušující a většinou chválený pro svou kreativitu, byl také spojen se zvýšeným bezpečnostním rizikem.“

Závodní vozy NASCAR jsou rychlé, průměrná rychlost při závodě Xfinity 500 v roce 2022 byla 182,7 km/h. Jsou zároveň ale i těžké – podle pravidel NASCAR musí mít vozy hmotnost minimálně 1 500 kg. Můžete si dělat legraci z jízdy ve velkých kruzích, ale narazit s takovou bestií v rychlosti do zdi v zatáčce je extrémně riskantní i za těch nejlepších okolností.

Z tohoto důvodu NASCAR prohlásil, že nepotřebuje vytvářet žádná nová pravidla, aby budoucím případům zamezil, ale pouze začne prosazovat ta, která již existují – konkrétně pravidlo 10.5.2.6.A:

„Bezpečnost je pro NASCAR a NEM (NASCAR Event Management) nejvyšší prioritou. Proto se k jakémukoli porušení, které je považováno za ohrožení bezpečnosti Události nebo jinak představuje nebezpečné riziko pro bezpečnost závodníků, funkcionářů, diváků nebo jiných osob, přistupuje s nejvyšší mírou vážnosti. Porušení bezpečnostních předpisů bude řešeno případ od případu.“

A jízda po zdi ve skutečném světě není absolutně bezpečná. Každý, kdo se o ni v budoucnu pokusí, dostane časovou penalizaci, která zruší veškeré případné zisky.

Už pouze v digitálním světě

„V zásadě platí, že pokud dojde k činu, který podle našeho názoru ohrožuje bezpečnost našich závodníků, činovníků, diváků, budeme to brát vážně,“ řekl Elton Sawyer, senior viceprezident NASCAR pro soutěže. „A za takový čin budeme do budoucna trestat. V podstatě by se jednalo o penalizaci za kolo nebo čas na konci závodu. To znamená, že tento manévr v Martinsville by byl trestem.“

Bylo trochu překvapivé, že představitelé NASCAR nevydali toto rozhodnutí ve chvíli, kdy se Chastain přiznal, že to udělal schválně. Ale šlo o tak bizarní kousek, že je pochopitelné, pokud zůstali ochromeni šokem a zmatkem. Ale i před objasněním pravidel byla pravděpodobnost náhlého návalu jezdců NASCAR Cupu, kteří by zkoušeli videoherní manévry, velmi malá. Chastain po závodě prohlásil, že nemá v úmyslu znovu zkoušet jízdu po zdi, „protože to nebylo příjemné“.

Zdroj: pcgamer.com

Facebook
LinkedIn
X
Threads