Search
Close this search box.
Notebook Framework 16 | vrchní pohled

Framework 16 aneb upgradovatelný notebook?

Společnost Framework ve čtvrtek oznámila model Framework 16, který přináší modulární konstrukci do většího těla. Jedná se o 16palcové tělo se systémem „expansion bay“, který umožní vysunout zadní část notebooku za displej pro umístění větších grafických karet. Notebook s RTX 4060 by mohl mít, od touchpadu po zadní výdech, zhruba 30 cm. Větší a výkonnější RTX 4080 by byla zase tlustší a zároveň by se o centimetr více rozšiřovala do hloubky.

Tyhle modely GPU jsou v tuto chvíli čistě hypotetické představy. Framework zatím neuvádí, jaké přesně procesory nebo modulární grafické karty budou dostupné. Framework 16 by se měl začít prodávat údajně „koncem roku 2023“. Je ale možné, že se zanedlouho dozvíme o něco více, protože předobjednávky se mají otevřít již někdy na jaře.

Stejně jako u stávajících modelů notebooků Framework je k dispozici vyměňování modulů za požadované typy vstupů a výstupů. Například USB-C, HDMI či sloty pro microSD a další. Novinkou pro Framework 16 je možnost volby klávesnice na větším těle notebooku s volitelným numpadem. Pokud chcete mít standardní klávesnici, můžete ji jednoduše nacvaknout na dané místo. Mikrokontrolery Raspberry Pi využívané pro tyto funkce půjdou pak uživatelsky naprogramovat, pokud si budete chtít hrát na programátory. Stejně jako většina technologií společnosti Framework, je i firmware klávesnice open source a kód najdete na Githubu.

Notebook Framework 16 | Zdroj: frame.work

Možnost upgradu jako u desktopu?

Jediné, co víme o grafických schopnostech Frameworku 16, je, že notebook bude disponovat a využívat rozhraní PCIe Gen 4×8, které nabízí maximální šířku pásma 16 GB/s. Testy ukázaly, že to je dostatečná šířka pásma i pro desktopovou RTX 4090. Teoreticky jediná omezení, která se tak naskýtají, by mohla být odvod tepla a dodávání elektřiny. Takže to, jakou grafiku tam budeme moci opravdu dát, je stále ve hvězdách.

A skutečnost, že Framework poskytuje zdrojové kódy mnoha svých návrhů, je přinejmenším nadšenějším závazkem ke skutečnému přizpůsobení, než jsme kdy viděli u jiných hardwarových společností. Nakonec možná dospějeme do bodu, kdy budou dedikované grafické karty a další komponenty notebooků dostatečně kompaktní. A možná i tak, aby zůstaly vyměnitelné napříč několika generacemi hardwaru. Ovšem kdy to bude se zatím říct nedá. Nezbývá než čekat.

Zdroj: pcgamer.com

Facebook
LinkedIn
X
Threads