Search
Close this search box.
Supermarket Simulator

Znáš Supermarket Simulator?

Poslyš hráči, vem kartón energeťáků, jeden dej sobě na stůl, co zůstalo, dej na regál! Co dál, se ptáš? Nastav cenu, otevři obchod, sedni za pult a staň se milionářem. Zní to celkem jednoduše, ale o to jde.

Malé studio Nokta Games, které má pouze jednoho developera, přesto vydalo svou hru, která je nyní dostupná v „Early Access,“ a i když tam hodně věcí chybí, tak hra množstvím hráčův netrpí. Maximální počet hráčů byl 51 353, zatím co denně hru hraje více než 30 tisíc. Co ale tuhle hru dělá výjimečnou? Je to grafika? Ne. Co animace? Taky nikoho nenadchnou. Takže kompetitivní multiplayer? Zase vedle. Pojďme se na to společně podívat.

Začínáte s malým obchodníkem a pouhými šesti produkty. Dáte zboží na regál, otočíte ceduli a jdete za pult. Po pár sekundách k vám přichází první zákazník, bere chleba, olej a jde k vám. Vyloží věci na pult, které následně načtete a dá vám peníze. V tenhle moment do těla vstupuje euforie, následně chcete vědět co si koupí další zákazník. Vyloží na pult mouku a dá kartu, kterou načtete, do terminálu naťukáte částku a bum, další spokojený zákazník.

Když se na to jen tak koukáte, tak to zní celkem nudně, tak proč to hraje tolik lidí? Tahle otázka rychle zaniká, když přijede další zákazník a koupí čtyři produkty, následně vám tímto dává nový peněžní rekord. Teď se dostáváte do cyklu, co bude nový rekord? Kolik věcí někdo koupí? Ani se neotočíte a den končí. Prakticky jste už hráli celou hru, ale malý skřítek na rameni říká, začni nový den a vy ho poslechnete.

Nový den začne ale čas neběží, hra vám dá čas na koupi nového zboží, naházení ho do regálů, zaplacení účtů a všeho, čeho si vaše srdce žádá. Hra začíná až otočením cedulky na otevření. Časem začínáte zvětšovat obchůdek, kupovat licence na nové zboží, kupovat nové regály, chladící jednotky a dokonce i mrazáky. Nároky zákazníku se zvyšují, už ale nestíháte doplňovat zboží a v tom se to stane, úroveň 10, váš první pracovník. Za pultem už stát nemusíte, tak se pustíte do doplňovaní regálů. Po čase ale pracovník nestíhá a vy musíte koupit další kasu. Ale kdo teď bude doplňovat regály? V tom přichází 14. březen a s ním vývojář vydává patch, který do hry přidává zásobovače. Ani ne měsíc od vydání, vývojář vyšel vstříc žádostem hráčů.

Následuje úroveň patnáct a vy kupujete prvního zásobovače. Regály se plní samy, vy si užíváte rozšiřování obchodu, kupování licencí, reorganizaci obchodu a najímaní nových pracovníku, u kterých ani nevíte, kdy jste je pojmenovali. Z NPC se stává člen vašeho budoucího řetězce potravin. A tahle Zen hra si nachází permanentní místo ve vašem srdci.

Takže teď už víte proč. Ale zásadní otázkou je, proč ještě nemáte svůj obchůdek?

Facebook
LinkedIn
X
Threads