Search
Close this search box.
Helldivers 2 náhledovka

Jsi připraven šířit demokracii s Helldivers 2?

Hra plná bugů a botů. V tomhle případě nemluvíme o chybách v hře nebo o počítačovém programu, který si hraje s vámi. Když se podíváte na recenze, celkem často vidíte, jak hráči vtipkují ve formě těchto dvou slov, protože roboti představují frakci The Automatons nebo zkrácené The Bots a brouci The Terminids nebo zkrácené The Bugs.

Rekordní počet hráčů hrajících najednou činil 458 208, zatímco denně hru hraje více než 120 tisíc hráčů. Hru vyvinulo studio Arrowhead Game Studios, které má okolo sto zaměstnanců.

The Terminids

Termindi připomínají možná jemně Hvězdnou pěchotu, a je celkem vidno, kde se autoři inspirovali. Terminidi jsou na napříč galaxii známí tím, že chtějí sebrat demokracii i když jsou neškodní vůči jiným formám života, a to jim nesmíme dovolit! Na mapě hry okupují pravou – oranžovou – část mapy a jsou převážně známi útoky zblízka a velkým počtem. Ovšem mají i jednotky, které na vás rádi chrlí žíravinu.

The Automatons

Na druhou stranu připomínají Terminátora. Tahle frakce chce, aby se i váš toaster zakousl do tepny. Roboti jsou považování za těžší frakci, protože mají víc pancíře, preferují zbraně na dálku a dejme si ruku na srdce, vypadají krutopřísně. Když vás nechtějí zastřelit, tak na vás běží v lepším případě s kudlou a v horším s motorovkou. Tahle frakce okupuje levou – červenou – část mapy.

O hře

Dovolím si tvrdit, že druhou nejčastější příčinou smrti jsou boti. První je palba do vlastních řad. V téhle hře není možnost friendly fire vypnout, a dokonce i vaše milované pomůcky, jako věž s rotočákem vám dají kolem tisíc ran lásky do zad, když se nebudete dívat. Moje oblíbená věž je tesla, která mě zabila vícekrát než zabila brouky, a taky se mi zasloužila již o několik vyhození z her. Na mou obranu, jestli tam někdo vleze víc než dva krát, tak si to zaslouží.

Po vstupu do hry jste přivítáni tréningem s vtipnými komentáři, a už to samotné dává naději, že vývojáři chtěli udělat zábavnou hru. V tréninku se většinou obeznámíme s první smrtí, a jak jinak, od spojeneckých věžiček. Teoreticky nemusíte umřít, jestli následujete instrukce, ale… no… nebudeme o tom mluvit.

Po dokončení tréningu hra umožní vytvořit vlastní název lodě z předvolených frází, a možností je dostatek. Můžete mít něco vážného nebo úplně hloupého, jako můj SFS Dream of Family Values.

Vybavení a placení

Za úspěšně odehranou misi dostáváte Medals, za které se v základním obchodě dá koupit základní vybavení, jako jsou zbraně, granáty, brnění, nebo i emoty. Je tady taky prémiový obchod, na který můžete nasbírat speciální peníze, tzv. Super Credits. Ty získáte hraním hry a kupováním za Medals z normálního obchodu. Alternativa je koupit Super Credits za reálné peníze.

Obchůdek samotný si otevřete za Super Credits a pak už znova nakupujete za Medals. Tyhle speciální obchůdky nemizí a vývojáři plánují po čase přidávat další. Doteď není jasné, jestli budou přidávat jinou možnost nakupování Super Credits, jelikož teď je to aktuálně limitované. Tohle může značit, že v budoucnu budete muset do hry dát nějakou tu korunku. Dobré na tomhle je, že se přidává jenom vybavení, které vás neomezuje ve hře. Některé věci jsou dokonce výrazně horší než základní a ostatní členové týmu se můžou podělit o tyhle zbraně, nebo nějaké příslušenství, tím, že vám je prostě vyhodí.

Volně si můžete měnit primární a sekundární zbraně, granáty a brnění. Ve hře jsou 3 kategorie brnění, a to lehké, střední a těžké. Brnění má tři vlastnosti, a to hodnota pancíře, výdrž a jak rychle se vám obnovuje výdrž. Vlastnosti napříč stejnou kategorii jsou stejné, tudíž se můžete víc soustředit na pasivní vlastnosti brnění, jako je šance neumřít při smrtelném zranění. Pasivní vlastnosti jsou odlišné, i když u některých brnění se můžou opakovat.

Stratagemy

Před misí si pak vyberete, až čtyři stratagemy, což je vlastně vybavení, které vám pošlou z vaší lodě. Tohle vybavení má cooldown mezi použitím, jenom u některých stratagemů je i limitovaný počet použití. Většinou se jedná o hodně silné věci. Máte na výběr z modrých stratagemů, to jsou speciální zbraně, nebo batohy. Speciální zbraně jsou pod tlačítkem trojky a neberou vám primární ani sekundární zbraň. Taktéž batoh se počítá samostatně. To znamená že můžete mít i speciální zbraň a například dron.

Pozor, některé speciální zbraně používají i políčko pro batoh. Červené stratagemy jsou zbraně lodě nebo nálety a zelené jsou věže, miny nebo elektrický štít. Později se zpřístupní také jeden booster, což vylepší celý tým, například že všichni začínají s plnou municí. Stratagemy se kupují za Credity, které dostáváte za mise, pak se vylepšují společně s lodí, to vám přidá pasivní bonusy, avšak na to už musíte sbírat vzorky na planetě. Dobrou zprávou je, že tohle se počítá pro celý tým, takže žádné sólování se nekoná.

Kolektivní hra

Hra vás taky podporuje abyste hráli v týmu, dávají tam velké mise, které splňují všichni hráči najednou. Po uplynutí času všichni hráči dostanou Medals, a to i když jste hráli jenom jednu misi. Mise jsou většinou jednoduché, ale někdy vám dávají možnosti, že si přesměrujete energii do skladu, odkud si seberete vzorky, vybavení nebo náboje. Následně se vrátíte zpět na misi. Sekundární mise taky nejsou nic nového. Například ničení hnízd či misi, kde chvíli chráníte nějaký předmět. Jestli hledáte příběhovou hru, tak tahle to rozhodně nebude.

Zážitek si užijete hlavně s kamarády během hektických bojů, kde se snažíte neumřít zatímco si nejste jistí, jestli palba za vámi je od nepřátel, vlastních, nebo si jenom vaše věž plete cíle. Dobrou zprávou je, že pokud všichni zemřete a stále máte posily, hra vás znova hodí do hry v Hellpodech, narozdíl od jiných her, kde by mise skončila neúspěchem.

Tak co? Jsi připraven šířit demokracii a svobodu?

Facebook
LinkedIn
X
Threads