Search
Close this search box.
Xbox Cloud Gaming Amazon

Xbox v kolaboraci s Amazonem vydalo dlouho žádanou aplikaci

Xbox Cloud Gaming – jak už název služby napovídá, jedná se o hraní her přes cloud. Většina lidí je vůči tomu skeptická, protože podobné služby tu už byly. Bohužel přišly ve špatný čas, a tak se je jejich tvůrci rozhodli ukončit. Xbox Cloud Gaming je však s námi už několik let.

Historie Xbox cloud gaming

Myšlenka hraní her přes cloud přišla poprvé v roce 2016, když Kareem Choudhry vyvinul zpětnou podporu her z Xbox 360 na Xbox One. Když tuto službu vyvinul, zamyslel se, jestli by bylo možné hrát hry i bez konzolí. Tuto myšlenku předložil Spencerovi, čímž získal povolení k přezkoumání, zda je to vůbec možné.

Na E3 2018 Microsoft poprvé naznačil, že je cloudová služba ve vývoji. V říjnu 2018 to pak také oficiálně potvrdili jako Project xCloud. V březnu 2019 byla demonstrací služby hra Forza Horizon 4, kde se hrálo na telefonu s Androidem s ovladačem Xbox One. Služba se dostala do testovací fáze v květnu 2019 a 14. listopadu se dostala do otevřené testovací fáze.

Co je tedy nového?

Jak vtipná reklama na Xbox cloud gaming říká:

What Kind of game is this?
Game? It’s not a game. It’s hundreds of Xbox games.

Co je to za hru?
Hru? Není to hra. Jsou to stovky her pro Xbox.

Teď se všichni nadšenci Fire TV od Amazonu mohou zapojit do hraní her přes cloud díky Xbox aplikaci. To znamená, že se cloud gaming začíná rozšiřovat. Když se podíváme na kompatibilní zařízení, najdeme tam Android, iOS, macOS, Windows, Samsung Smart TV, VR headsety a teď i Amazon Fire TV. To dává naději, že se hry stanou dostupnějšími. Dále to naznačuje, že se přidají zařízení, které tam ještě nejsou. Díky dostupnosti této služby v Game Pass Ultimate získáte mimo to i přístup k nemalému množství her pro Xbox a počítače.

Máte Steam Deck? I když není uveden mezi kompatibilními zařízeními, Microsoft vydal návod, jak si zahrát hry přes Microsoft Edge. Musíme pogratulovat Microsoftu, že neomezuje hry na konkrétní platformy. To je, pro nás hráče, skvělé.

Facebook
LinkedIn
X
Threads